Courtyard Revival

Residential

Courtyard Revival
Courtyard Revival

This tired 1980s “U-shaped” home was set around an underutilized courtyard space and had no obvious point of entry or front door.

We established an entry journey and sequence from street through to the invigorated and enlivened courtyard and refurbished all internal spaces to open onto it.

The plan was designed to maximise north-eastern aspect by increasing height of openings to the North as well as the walls to the interior courtyard.

Orientation was simplified by reinforcing the home’s entrance with the addition of timber structures along a lit path which also provide shade and weather protection and add to the contemporary revival.

We maximized the benefits of the home’s layout around an internal courtyard, which allows for an overall feeling of openness and visual interest and provides easy access and awareness of other spaces.

An addition of 1,200mm created a new hallway in the centre link which enabled space planning to achieve all necessary auxiliary spaces. This created a gallery facing east onto the courtyard and incorporates a wall of timber framed glazing which significantly increases natural light and warmth. Increased window and door areas provide excellent cross ventilation to cool interior in summer.

The extra space allowed for addition of WIR and ensuite to existing master bedroom, as this three bedroom home previously had just one bathroom. Custom joinery was installed to maximise storage space.

Natural stone provides texture and timeless natural beauty and is easy to maintain in this red soil area.


East Toowoomba
Completed 2018

Project Credits
Builder: Mark Winter Constructions
Engineer: Leroy Palmer
Photographer: Curly’s Shot Photography